PZP na kolobežku. Čo bol včera ešte vtip, sa čoskoro stane realitou. Na začiatku roku 2024 musí byť prijatá a platná legislatíva o povinnom zmluvnom poistení na elektrické kolobežky. Niet sa čomu diviť. Nárazy kolobežiek do stojacich vozdiel či zrážky s chodcami sú čoraz častejšie. Poďme sa teda pozrieť, ako má celý systém v budúcnosti fungovať.

Zrejme sa to dalo čakať. Elektrické kolobežky sa na Slovensku začali objavovať ako huby po daždi. A spoločne s nimi začal stúpať aj počet nehôd, ktoré ľudia na kolobežkách spôsobili. Podľa štatistík poisťovne Uniqa vzrástol počet nehôd elektrických kolobežiek za posledných 5 rokov desaťnásobne.

Tu však vznikol problém. Ako odškodniť napríklad majiteľa vozidla, do ktorého kolobežkár vrazil

Táto dilema sa netýkala a netýka iba Slovenska. Prakticky vo všetkých vyspelejších krajinách Európy sa objavili problémy s elektrickými kolobežkami. V niektorých krajinách dokonca došlo k smrteľným zrážkam chodca s kolobežkárom. Nie je to prekvapujúce. Zrážka osoby s elektrickou kolobežkou má rovnakú silu, akoby do neho narazilo 150 kg závažie.

Preto Europarlament ešte minulý rok schválil novinku. Podľa nej musia všetky štáty Európskej únie do konca tohto roka prijať novú legislatívu týkajúcu sa povinného zmluvného poistenia na kolobežky. Cieľ je jeden. V prípade kolízie elektrickej kolobežky s vozidlom alebo chodcom, má byť daná škodová udalosť preplácaná poisťovňou.

Na Slovensku krok pozadu

Aj napriek tomu, že čas beží, na Slovensku je zatiaľ ohľadom tejto legislatívy ticho.

Vzhľadom na pravidlá nastavené Europarlamentom, bude zrejme PZP na kolobežku platiť pre všetkých, ktorí vlastnia:

  • elektrickú kolobežku a segway s maximálnou rýchlosťou väčšou ako 25 km/h
  • kolobežky, ktoré vážia viac ako 25 kg a dokážu ísť rýchlejšie ako 14 km/h

Potešíme však majiteľov e-bicyklov. Tým sa zatiaľ povinnosť mať PZP vyhla. Aj napriek tomu sa krajiny akými sú Francúzsko a Nemecko rozhodli uvaliť povinnosť povinného zmluvného poistenia aj na elektrické bicykle.

Tip od nás

Podľa platných predpisov je nutné na chodníku jazdiť iba rýchlosťou chôdze. Pokiaľ ide kolobežkár po ceste, musí sa riadiť pravidlami cestnej premávky. V prípade, že spôsobí dopravnú nehodu alebo škodovú udalosť, môže dostať blokovú pokutu.

Jedna vec je prijatie zákona, druhá vec je jeho uplatniteľnosť v praxi. Podľa odborníkov totiž kolobežky nie sú nijako registrované. Nemajú žiadne evidenčné číslo a nie sú ani centrálne vedené. Druhou nezodpovedanou otázkou je, kto bude kontrolovať PZP na kolobežky. Mestská polícia? Štátna?

Samozrejme podobných nezodpovedaných otázok je viacero. Kolobežky totiž často môžu meniť majiteľa a bez evidenčného čísla budú prakticky neidentifikovateľné. Ako možnosť sa v tomto prípade núka využiť výrobné číslo. To je pre každú kolobežku jedinečné. Mohlo by tak slúžiť rovnako, ako VIN číslo na motorovom vozidle.

Zároveň bude musieť vzniknúť databáza elektrických kolobežiek. Inak nebude možné zistiť, ktorá kolobežka má alebo nemá zaplatené PZP.

Presnejšie informácie o fungovaní povinného zmluvného poistenia na elektrické kolobežky však budú jasné, až po predložení zákona do parlamentu. To sa však zrejme nestane skôr, než po 30. septembri. S veľkou pravdepodobnosťou tak bude nová legislatíva prijatá na poslednú chvíľu.

PZP na kolobežku a poisťovne

Na tento krok sa pripravujú aj poisťovne na Slovensku. Už teraz je jasné, že nie všetky budú bojovať o zákazníka na tomto novom trhu. Bude totiž potrebné nájsť balans medzi ročným poplatkom za PZP na kolobežku a výškou krytia poistenia. Niektoré zrážky elektrických kolobežiek so stojacimi autami môžu spôsobiť škody v stovkách až tisícoch

Vzhľadom na početnosť kolízií, výšku škôd a samotného poplatku za PZP na kolobežku, sa tento produkt nemusí niektorým poisťovniam vyplatiť.

Zhrnutie na záver

PZP na elektrické kolobežky zatiaľ nie je povinné. 1. januára 2024 však zrejme bude platiť pre všetky elektrickú kolobežky a segwaye s maximálnou rýchlosťou vyššou ako 25 km/h a elektrické kolobežky, ktoré vážia viac ako 25 kg a dokážu ísť rýchlejšie ako 14 km/h.

Ako bude vo finále vyzerať zákon, jeho uplatnenie v praxi či aká bude ponuka poisťovní, je stále vo hviezdach. Jedno je však isté. Celú situáciu budeme pozorne sledovať.

Autor

Komentáře nejsou povoleny.