Operatívny leasing. Popri spotrebných úveroch patrí medzi populárne riešenia, ako si zadovážiť nové auto aj bez dlhodobého šetrenia. Tak ako všetko, má aj operatívny leasing svoje výhody a nevýhody. Poďme si teda povedať viac o tejto forme financovania.

Kúpa auta nie je lacná záležitosť. Najmä ak chcete kúpiť nejaký novší model s málo najazdenými kilometrami poprípade úplne nové vozidlo. Môžete si naň postupne šetriť. Avšak pokiaľ nepatríte medzi horných desať tisíc, bude vám to trvať dlho.

Druhou možnosťou je spotrebný úver. V tomto prípade však treba počítať s vyššími úrokmi, ktoré vám vo finále cenu auta predražia. Pokiaľ sa však rozhodnete pre túto cestu, odporúčame si poriadne porovnať dostupné spotrebné úvery.

Avšak existuje ešte jedna cesta. Je ňou práve operatívny leasing automobilov.

Čo je operatívny leasing automobilov?

Definícii operatívneho leasingu automobilov je viacero. Asi najjednoduchšia z nich je tá, že operatívny leasing je forma dlhodobého prenájmu vozidla. Ide teda o nájomný vzťah medzi užívateľom hnuteľnej veci (teda napríklad vami) a prenajímateľom (v tomto prípade leasingovou agentúrou).

Podstatný rozdiel oproti finančnému leasingu je fakt, že na konci splácania nemusíte automobil odkúpiť. Jednoducho ho vrátite leasingovej spoločnosti a vyberiete si iné. Tým sa dostávame k samotným (ne)výhodám tejto formy financovania nového auta.

Operatívny leasing a jeho klady a zápory

Začnime tou najpodstatnejšou výhodou. Počas doby platnosti operatívneho leasingu sa v prípade auta prakticky o nič nestaráte. Iba jazdíte a tankujete. Všetko ostatné sú starosti prenajímateľa. Výmena oleja? Pravidelná údržba? Povinné zmluvné poistenie? Na všetky tieto a ďalšie starosti môžete pokojne zabudnúť.

Zároveň v prípade operatívneho leasingu neplatíte žiadnu akontáciu. A nesmieme zabudnúť ani na spomínaný fakt, že auto nemusíte na konci splácania odkúpiť. Môžete si tak opäť vybrať nové auto. 

No pozrime sa aj na nevýhody. Súčasťou operatívnych leasingov bývajú aj rôzne limity. Často je nutné dodržať napríklad hranicu maximálne 100 tisíc najazdených kilometrov za 4 roky. V prípade prekročenia limitu sa potom platí poplatok za kilometre najazdené nad stanovený limit.

Spomínali sme, že auto financované cez operatívny leasing zároveň nebudete vlastniť. To sa dá považovať za výhodu, ale aj negatívum.

Na čo si dať pozor pri výbere operatívneho leasingu

Pri výbere operatívneho leasingu je nutné si dobre preštudovať podmienky a limity. Odporúčame oboznámiť sa najmä s jednotlivými časťami zmluvy, skontrolovať zľavy a informácie o zostatkovej hodnote vozidla. Taktiež sa zamerajte aj na všetky povolené opotrebenia a poškodenia s ktorými môžete auto vrátiť na konci splácania späť. 

V opačnom prípade môžete zostať po ukončení operatívneho leasingu auta nepríjemne prekvapený. Na základe zmluvy vám leasingová spoločnosť môže vyrúbiť rôzne penále za nedodržanie zmluvy. Vo finále sa vám tak celkové užívanie vozidla môže poriadne predražiť.

Pre koho je operatívny leasing auta výhodný

Operatívny leasing pre súkromné osoby zrejme nebude to pravé orechové. Treba totiž myslieť na už spomínaný fakt. Auto vám po skončení zmluvy nezostane. Preto je pre súkromné osoby výhodnejšie ísť cestou klasického leasingu na vozidlá.

Naopak pre firmy je operatívny leasing veľmi výhodný. Nejedna firma na Slovensku či vo svete využíva výhody tohto spôsobu financovania svojho vozového parku. Spoločnosť sa nemusí prakticky o nič starať a keď sú autá “ojazdené”, jednoducho si vyberú nové.

Často kladené otázky o operatívnom leasingu

Operatívny leasing je forma dlhodobého prenájmu. Najčastejšie sa používa na prenájom vozidiel.

Za hlavnú výhodu sa považuje fakt, že počas celej doby platnosti zmluvy auto iba prevádzkujete, t.j. tankujete a vozíte sa. Ostatné činnosti ako je servis, údržba či platba za PZP rieši prenajímateľ (leasingová firma)

Medzi najväčšie nevýhody patria rôzne obmedzenia vyplývajúce zo zmluvy. Jednou z nich môže byť napríklad obmedzenie množstva najazdených kilometrov na určitú hodnotu.

Áno môže. Výhodný je najmä pre firmy, ktoré prostredníctvom operatívneho leasingu dokážu znížiť náklady na prevádzkovanie svojho vozového parku

Autor

Komentáře nejsou povoleny.