Vandalizmus na aute. V tom lepšom prípade sa s ním nikdy nestretnete. Stačí však blbá zhoda náhod a už vaše vozidlo zdobí poškriabaný lak, rozbité okno alebo odtrhnutý stierač. Hromžiť však nestačí. Poďme sa preto pozrieť, čo robiť v takýchto momentoch a hlavne, ako im predchádzať.

Len si to predstavte. Ráno prídete k svojmu autu a zbadáte rozbité okno. Môže ísť o vandalizmus?

Čo je vandalizmus (na aute)?

Podľa definície ide o úmyselné poškodenie alebo zničenie veci inými osobami než sú členovia domácnosti alebo blízke osoby. V prípade auta ide o úmyselné poškodenie (alebo zničenie) vozidla inou osobou (alebo osobami). Najčastejšie prejavy sú rozbité sklo, prepichnuté pneumatiky, poškriabanie laku, odtrhnutie znaku výrobcu a pod.

Pokiaľ príde k odhaleniu a chyteniu páchateľa, môžete si od neho nárokovať kompenzáciu škôd.

Dobre, nakoľko máte rozbité sklo na aute, došlo k naplneniu skutkovej podstaty vandalizmu. Ako postupovať ďalej?

Postup pri vandalizme na aute

Ďalší postup záleží od dvoch vecí. Od miery poškodenia a od toho či máte alebo nemáte auto poistené proti vandalizmu.

Pokiaľ vám napríklad “iba” zlomili stierač za pár eur, zrejme nemá význam volať políciu a doťahovať sa s poisťovňou. Celý proces vám tak či tak zaberie nejakú tú hodinu času. Ak však vychádzame z našej modelovej situácie a nájdete rozbité sklo na aute, škoda je podstatne vyššia. Vtedy je potrebné sa obrniť trpezlivosťou a riešiť celý proces s políciou a poisťovňou.

Samozrejme, opäť za predpokladu, že máte auto poistené proti vandalizmu (viac si o tom povieme nižšie). Pokiaľ áno, je nutné zavolať políciu. Privolaná hliadka spraví fotodokumentáciu a hlavne spíše zápisnicu. Tá bude dôležitá aj pre poisťovňu. Fotky, ako dôkazový materiál, si urobte aj vy. 

Následne kontaktujte svoju poisťovňu, ktorá vás usmerní v ďalšom postupe. Vo väčšine prípadov od vás budú požadovať práve zápisnicu od polície a fotodokumentáciu. A po oprave zašlete faktúru za opravu škody do poisťovne. Ešte predtým však poisťovňa zvyčajne vykoná obhliadku poškodeného vozidla.

Aj v prípade, že poistku nemáte môžete kontaktovať políciu. Predovšetkým, ak k vandalizmu prišlo na nejakom verejnom priestranstve. Pri troche šťastia sa môže podariť policajtom dohľadať páchateľa pomocou kamerového systému.

V situácii, kedy dôjde k vandalizmu, je už neskoro na bedákanie. Dôležitá je predovšetkým prevencia.

Ako sa vyhnúť vandalizmu na aute?

Predchádzať vandalizmu nie je vôbec jednoduché. Ideálny stav je ten, kedy večer zaparkujete auto doma vo svojej garáži. Vtedy je riziko vandalizmu skutočne minimálne. Tieto možnosti však má len málokto. Predovšetkým v mestách.

V takom prípade sa snažte parkovať na dobre osvetlených miestach, ideálne pod mestským kamerovým systémom. Neparkujte v okolí miest, kde sa stretáva väčšie množstvo podgurážených ľudí (v blízkosti  diskoték, barov, krčiem…). Tu je šanca na rozbité okno či poškriabaný lak podstatne vyššia, ako kdesi na sídlisku.

Pokiaľ bývate v rodinnom dome, parkujte vo svojom dvore. Samostatne stojace autá na opustenej ulici uprostred noci sú extrémne lákavý cieľ pre vandalov.

Takpovediac istotou pri vandalizme je poistenie auta. To vám síce neochráni auto pred poškodením, no škoda na vozidle vás nebude až toľko bolieť. Časť z nej totiž preplatí poisťovňa.

Poistenie auta proti vandalizmu

Ako majiteľ osobného vozidla si môžete vybrať z dvoch typov poistení – PZP a havarijné poistenie

Povinné zmluvné poistenie vás v základnom balíku zrejme nebude chrániť pred vandalizmom. Väčšinou totiž ide o pripoistenie v rámci PZP. Preto je dôležité si naštudovať podmienky a krytie poistky. Ak si chcete pozrieť viac ponúk poisťovní na jednom mieste, odporúčame náš porovnávač povinného zmluvného poistenia.

PZP je vhodné najmä pre majiteľov starších áut. Vo väčšine prípadov sa im totiž neoplatí havarijné poistenie. To je určené predovšetkým pre majiteľov novších vozidiel s vyššou trhovou hodnotou.

Havarijné poistenie chráni pred vandalizmom už v samom základe. Pri výbere je však dôležité hľadieť aj na mnohé ďalšie kritériá – cena, výška spoluúčasti, šírka poistného krytia atď. Opäť preto odporúčame vyskúšať vyššie spomínaný porovnávač poistenia. Na jednom mieste tak nájdete ponuku dostupných poistení.

V oboch prípadoch však treba pri škode počítať so spoluúčasťou. Jej výška je väčšinou percentuálne odvodená od sumy celkovej škody.

Autor

Komentáře nejsou povoleny.