GAP poistenie. Pre väčšinu ľudí ide o neznámy pojem. A to je škoda. Tento druh poistenia vám dokáže ušetriť nemalé problémy a kopec peňazí. Poďme si teda vysvetliť, čo to GAP poistenie je, ako funguje a kedy sa vám oplatí do neho investovať.

Čo je GAP poistenie?

Ide o špeciálne doplnkové poistenie auta. GAP poistenie vychádza z anglického „Guaranteed Asset Protection“, čo vo voľnom preklade znamená zaručená ochrana majetku. Úlohou tohto poistenia je vykryť medzeru medzi kúpnou cenou vozidla a tým, čo vám poisťovňa preplatí na havarijnom poistení v prípade totálnej škody.

Aký je rozdiel medzi havarijným a GAP poistením?

GAP poistenie sa často zamieňa s havarijným poistením. Existujú však podstatné rozdiely, ktoré by ste mali poznať. Iba tak dokážete oceniť celkový význam GAP poistenia.

Havarijné poistenie je užitočné najmä pri nových a novších vozidlách. Treba si však uvedomiť, že v prípade škodovej udalosti alebo dopravnej nehody kryje havarijné poistenie iba trhovú hodnotu auta. Tá samozrejme pomerne rýchlo klesá. Prakticky okamžite, keď prvýkrát vyjdete so svojim vozidlom z predajne.

Po troch rokoch je trhová cena auta zhruba o dve tretiny nižšia. Na túto sumu vás teda kryje aj havarijné poistenie. Ak v tomto období nedajbože havarujete a totálne zničíte auto alebo vám ho ukradnú, dostanete pomerne malú sumu.

GAP poistenie preto ponúka možnosť ako získať celú sumu za auto akoby bolo “nové”. V prípade totálnej škody na vozidle alebo krádeži dostanete obstarávaciu cenu vozidla.

Výluky a podmienky GAP poistenia

Poistenie GAP má samozrejme svoje pravidlá a podmienky. Väčšina poisťovní nepoistí autá taxislužieb, požičovní automobilov alebo autoškôl. Relatívne problematické sú aj vozidlá používané na tzv. zdieľanú ekonomiku.

V prípade žiadosti o krytie GAP poistenia bude poisťovňu zaujímať aj príčiny nehody. Pokiaľ dopravnú nehodu spôsobil vodič pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok, poistka s veľkou pravdepodobnosťou nebude preplatená. Poisťovne čoraz prísnejšie posudzujú aj telefonovanie za volantom či trávenie času za mobilom počas riadenia vozidla.

TIP

Poisťovne poskytujú tento typ poistky iba na vozidlá do veku 3 až 5 rokov. Rovnako obmedzujúca môže byť aj obstarávacia cena vozidla. V závislosti od poisťovne môže byť horná hranica obmedzená na niekoľko desiatok tisíc eur. Najvyšší limit je 120 tisíc eur.

Čo všetko kryje GAP poistenie?

Tento druh poistenia vozidla kryje prakticky všetky oblasti, pri ktorých môže dôjsť k totálnej škode na vozidle:

  • dopravná nehoda – plnenie nastáva zvyčajne vo chvíli, kedy náklady na opravu vozidla prekročili jeho všeobecnú hodnotu, do ktorej maximálne plní škodu havarijná poisťovňa
  • krádež vozidla – k plneniu GAP poistenia prichádza zvyčajne v momente, kedy sa do 30 dní od udalosti nepodarí vozidlo nájsť
  • živelné udalosti – platí to isté ako v prípade dopravnej nehody

Výhody GAP poistenia

Medzi výhody toho poistenia patrí:

  • možnosť 100% návratu investície na kúpu vozidla
  • dá sa uzatvoriť na nové, ale aj jazdené vozidlá
  • zvyčajne rýchle poistné plnenie 
  • väčšia pohoda pri jazdení

TIP

Väčšina poisťovní ponúka možnosť GAP poistenia iba ako súčasť havarijného poistenia. Bez tohto pripoistenia sa teda nezobídtete. Nie je to však na škodu. Havarijné poistenie vás kryje pri škodových udalostiach a menších dopravných nehodách. Pri väčšej majetkovej ujme preberá úlohu práve GAP poistenie.

Komu sa poistenie GAP oplatí?

GAP poistenie je výhodné najmä pre majiteľov nových a jazdených vozidiel do zhruba 3 – 4 rokov. Potom tento druh poistenia stráca zmysel, ale hlavne poisťovne nebudú chcieť dané vozidlo poistiť.

Ako uzatvoriť poistenie?

Pokiaľ chcete uzavrieť poistenie GAP, máte dve možnosti. Buď sa vyberiete osobne na pobočku poisťovne a tam doriešite všetko potrebné. Alebo môžete poistiť svoje auto online. Teda ak to vami vybraná poisťovňa umožňuje.

Autor

Komentáře nejsou povoleny.