Stret so zverou. Moment, ktorému by sa najradšej vyhol každý vodič. Samotné zrážky so zverou môžu byť nebezpečné. To čo je však isté, že dokážu spôsobiť značné škody na vozidle. Preto je dobré mať poistené auto na stret so zverou.

Jazda autom má mnohé nástrahy. Jednou z nich je aj riziko dopravnej nehody alebo škodovej udalosti. Nie vždy však dochádza len k stretu medzi vozidlami. Neraz je príčinou havárie aj stret so zverou.

Poistenie stretu so zverou

Takto spôsobené škody však PZP nekryje. Teda vo väčšine prípadov. Všetko totiž záleží od toho, čo poisťovne zahrnuli do svojich balíčkov PZP. Na tento fakt je dôležité myslieť už pri samotnom výbere povinného zmluvného poistenia. Pre sumarizáciu ponuky všetkých dostupných poistení sa výborne hodí náš porovnávač PZP.

Podobne je na tom aj havarijné poistenie. Taktiež rozsah jeho krytia vychádza z toho, ako má poisťovňa dané poistenie nastavené. Kedy je dobré nechať si havarijne poistiť auto sme riešili na tomto mieste.

Koľko stojí poistenie stretu so zverou

Cena poistenia sa opäť odvíja od samotnej ponuky poisťovní. Niektoré totiž majú poistenie stretu so zverou, ako súčasť základného balíka PZP resp. havarijného poistenia. V takom prípade ho už máte zahrnuté vo výslednej cene.

Niekedy sú však v takomto balíku zahrnuté aj ďalšie pripoistenia, ktoré vám nemusia vyhovovať. To samozrejme zvyšuje celkovú ročnú cenu poistenia. Pre niektorých ľudí teda bude lacnejšie, ak si vyberú základný balík a dajú si pripoistiť iba stret so zverou

Rozdiel v cene základného PZP a toho s pripoistením stretu so zverou môže byť zhruba 20€ a viac.

V prípade hradenia poistky (PZP aj havarijnej) je potrebné rátať s platením spoluúčasti. Tá sa líši v závislosti od podmienok konkrétnej poisťovne. Zvyčajne je to 5 – 10% z celkovej sumy.

Kedy sa tento druh poistenia (ne)oplatí?

Poistenie stretu so zverou možno odporúčať prakticky každému majiteľovi auta. Jedinú výnimku tvoria tí, ktorí jazdia výhradne v meste. Áno, nájdu sa aj takí. Pre všetkých ostatných platí prvá veta. Už v roku 2021 bola každá desiata poistná udalosť spôsobená stretom so zverou.

Niet sa čo diviť. Rizikové sú prakticky všetky cesty mimo mesto. Kritické sú úseky vedúce cez les a popri lese, pri poliach a vodných tokoch. Podobne je to aj s časovým vymedzením. Divoká zver je aktívna najmä za šera. Teda v podvečerných a ranných hodinách. Nie je však ničím výnimočným, keď narazíte na stádo srniek na ceste v noci alebo cez deň.

Aká môže byť škoda spôsobená stretom so zverou?

Existujú dva základné parametre, ktoré vplývajú na cenu. Jedným z nich je vozidlo, ktoré je účastné nehody. Pokiaľ máte nové auto, bude škoda podstatne vyššia, ako v prípade, že vlastníte staršie ojazdené vozidlo. 

Druhým je typ samotnej zvery. Ak sa zrazíte so zajacom čí líškou, pri troche šťastia si to odnesie blatník. Škoda teda nemusí byť vysoká. Naopak, pokiaľ zrazíte srnca alebo jeleňa, môže byť poškodenie auta enormné. Priemerná výška škody sa pohybuje okolo 3000€.

Ako postupovať v prípade stretu so zverou?

Doposiaľ sme spomínali iba, ako sa chrániť (svoj majetok a peňaženku). Ale čo v prípade, že k samotnej zrážke so zverou predsa len dôjde?

Asi netreba zdôrazňovať, že sa tomuto momentu treba vyhnúť za každú cenu. Dôležitá je najmä prevencia. Najmä v podvečerných a nočných hodinách mimo mesta zvýšiť obozretnosť a jazdiť primeranou rýchlosťou.

Pokiaľ vám nejaké zviera náhle vyskočí pred vaše vozidlo, snažte sa priamo brzdiť a vyvarovať sa riskantných manévrov. Vo výsledku je lepšie docieliť čelnú zrážku. Tá je pre posádku bezpečnejšia, nakoľko je na prednej časti auta viac deformačných zón.

Po zrážke odstavte vozidlo čo najviac na krajnici a zapnite výstražné svetlá. Oblečte si reflexnú vestu a auto zabezpečte výstražným trojuholníkom. Pokiaľ došlo k zraneniu vás alebo ostatných pasažierov a uznáte to za vhodné, zavolajte záchranku.

Nezabudnite tiež zavolať na miesto nehody políciu. Dobrou správou je, že za stret so zverou vám nehrozí nijaký postih. Policajná hliadka vyhotoví zápis o nehode a zároveň kontaktuje lesníkov. Tí sa následne postarajú o likvidáciu zvieraťa.

Neváhajte kontaktovať asistenčnú službu poisťovne. Tá by vám mala poradiť, ako postupovať resp. kde je najbližší servis. V závislosti od zmluvných podmienok vám môže pomôcť aj s odtiahnutím nepojazdného auta.

Zápis o nehode si dobre uchovajte. Budete ho potrebovať na riešenie škodovej udalosti s poisťovňou. Tú kontaktuje v čo najkratší čas. Ideálne buď v daný alebo nasledujúci deň. Urýchlite tak proces vyplatenia poistnej udalosti.

Zdroj: tlačové správy Polície SR, reportáž TV JoJ

Autor

Komentáře nejsou povoleny.