Krádež auta je veľmi nepríjemnou situáciou v živote každého motoristu. Z toho dôvodu má poistenie auta proti krádeži veľký význam, a to najmä vtedy, ak vlastníte nové auto. Poistenie proti krádeži sa však vyplatí aj pri starších autách. Viac si o tom povieme v našom článku.

Základné informácie

Na Slovensku sa kradnú vozidlá vo veľkom, pričom nemusí ísť iba o nové vozidlá. Staršie autá sa kradnú najmä z dôvodu, že sa dajú ľahšie ukradnúť a následne rozpredať na náhradné diely. Nové autá sa väčšinou ihneď vyvážajú za hranice. Najviac ohrozené vozidlá sú vo väčších mestách, ale istotu nemôžete mať ani v malej dedinke.

Poistenie proti krádeži by mal preto zvážiť každý, kto vlastní pojazdné auto a ktoré ešte prechádza cez STK.

Čo sa týka nových a prémiových značiek vozidiel, tie sa takmer vždy poisťujú havarijným poistením, ktoré vám v prípade krádeže nahradí vzniknutú škodu. Avšak treba myslieť aj na to, že poistenie proti krádeži je výhodné aj vtedy, keď sa už havarijná poistka neoplatí. Šikovná kombinácia pripoistení v rámci PZP môže totiž do istej miery nahradiť havarijné poistenie aj pri starších vozidlách.

Vo všeobecnosti si môžete vozidlo proti krádeži pripoistiť pre nasledovné situácie:

  • krádež vozidla,
  • krádež štandardnej a nadštandardnej výbavy vozidla,
  • odcudzenie a neoprávnené používanie vozidla.

Vedeli ste, že…

…základom pre výpočet ceny havarijného poistenia je hodnota nového vozidla? Pri likvidácii škodovej udalosti (krádež) sa ale berie do úvahy iba hodnota vozidla, ktorú má v čase krádeže.

Poistenie proti krádeži v rámci PZP

Ako to je so staršími vozidlami, pri ktorých už havarijná poistka nie je výhodná? Tu je to trochu zložitejšie a výhodnosť do veľkej miery závisí od ponuky danej poisťovne. Ešte pred výberom PZP je preto dôležité urobiť si online porovnanie jednotlivých ponúk poisťovní, aby ste si vybrali pre seba tú najvýhodnejšiu ponuku.

Takéto pripoistenie vás kryje nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Počítajte však s tým, že pripoistenie v rámci PZP ani zďaleka nenahrádza havarijné poistenie. Sú tu totiž určité obmedzenia, ako napríklad:

  • týmto spôsobom si nemôžete poistiť krádež prémiovej značky vozidla,
  • proti krádeži sa nedá poistiť vybavenie, veci a príslušenstvo vo vozidle, 
  • pokiaľ ste v čase krádeže nemali zabezpečené vozidlo požadovanými zabezpečovacími prvkami, škoda vám nebude uhradená.

Pri likvidácii poistnej udalosti (krádeži) vám poisťovňa nevyplatí poistné plnenie v stopercentnej výške kúpnej ceny auta. Aj v tomto prípade je úhrada v takej sume, akú malo vozidlo v čase krádeže – trhová hodnota vozidla, ktorú si stanovuje každá poisťovňa na základe vlastnej databázy.

Rovnako treba počítať s tým, že ak trhová hodnota vozidla prevýši poistnú sumu, škoda vám bude vyplatená iba v takej výške, akú ste si dohodli v poistnej zmluve. Aj preto nie je vždy dobré siahnuť po najlacnejšom PZP.

Čo robiť pri krádeži vozidla?

Krádež vozidla je síce veľmi stresujúca záležitosť, no aj tak sa treba pokúsiť postupovať s rozvahou. Ak ste si istý, že vozidlo bolo ukradnuté, prvým krokom je kontaktovanie polície, s ktorou spíšete záznam o odcudzení vozidla. Tento dokument je základom na to, aby poisťovňa mohla začať proces likvidácie poistnej udalosti.

Pokiaľ ste mali v aute niečo dôležité, ako napríklad bankomatovú kartu, ihneď kontaktujte svoju banku, aby vám ju zablokovali. Rovnako musíte na polícii nahlásiť aj stratu dokladov. Pri vybavovaní nového občianskeho preukazu tak nebudete musieť platiť správny poplatok (16,50 eur).

Po oznámení krádeže vozidla na polícii je ďalším krokom kontaktovanie vašej poisťovne, v ktorej máte uzatvorené havarijné poistenie, prípadne pripoistenie voči krádeži v rámci PZP. Operátor si bude od vás pýtať zmienený záznam o krádeži a dohodnete si ďalší postup.

TIP

Cena poistenia vozidla proti krádeži do istej miery závisí aj od toho, akými bezpečnostnými prvkami vozidlo disponuje. Čím viac ich máte a čím sú náročnejšie na prekonanie, tým lepšie pre vás.

Nepodceňujte v tejto situácii pomoc asistenčnej služby

Žiaľ, na Slovensku sú ešte stále asistenčné služby u klientov poisťovní často podceňované. Môžu byť pritom užitočným pomocníkom nielen pri dopravnej nehode, ale aj v situácii krádeže vozidla. Ak sa vám napríklad nepodarí zachovať si chladnú hlavu, stačí vám zatelefonovať na číslo asistenčnej služby (uvedené na zelenej karte), kde vám spoľahlivo poradia, ako postupovať.

V prípade, že ku krádeži došlo v zahraničí, asistenčná služba vám pomôže s tlmočením a komunikáciou s tamojšou políciou. Ďalej sa môžete spoľahnúť aj na to, že vám zabezpečí náhradné vozidlo alebo vám pomôže nájsť náhradné ubytovanie. Samozrejme, ak máte pripoistenie v tomto rozsahu.

Pripoistenie voči krádeži vozidla je preto rozumné spojiť aj s doplnkovými asistenčnými službami. Platí to najmä vtedy, ak často jazdíte do zahraničia.

Autor

Napište komentář