Poistenie auta na dovolenku. Vec, na ktorú väčšina našincov takpovediac kašle. A tu vzniká paradox. Dáme stovky eur za dovolenku, no nie sme ochotní si nechať krátkodobo pripoistiť auto. Ak však dôjde napríklad v zahraničí k škodovej udalosti, dni strávené pri mori sa predražia a navyše dostanú trpkú príchuť. Poďme týmto momentom predchádzať.

Na cestách sa zvykneme spoliehať predovšetkým na povinné zmluvné poistenie. To samozrejme platí aj v zahraničí, no má jednu podstatnú nevýhodu. Kryje iba druhú stranu. Ak teda spôsobíte škodovú udalosť alebo dopravnú nehodu vy, škody na vlastnom vozidle budete musieť platiť zo svojho.

Tip redakcie

Na zelenej karte PZP nájdete zoznam krajín, kde povinné zmluvné poistenie platí. Jazda v rámci Európskej únie by mala byť v poriadku. Pokiaľ sa však chystáte autom do menej známych kútov Európy či iných kontinentov, skontrolujte si platnosť PZP. Existuje totiž aj tzv. hraničné poistenie. To má za úlohu kryť poistenca v krajinách, kde neplatí klasické povinné zmluvné poistenie.

Niektorí majitelia áut prezieravo uzatvárajú aj havarijné poistenie. Chcú tým predchádzať vyššie spomínanému problému s hradením opráv na aute z vlastného rozpočtu. Ak ho máte uzatvorené, opäť si skontrolujte jeho platnosť v zahraničí. Ideálne v krajinách, cez ktoré budete cestovať na vašu dovolenku.

Avšak čo v prípade, že nemáte havarijné poistenie a chystáte sa autom vycestovať na dovolenku?

Krátkodobé havarijné poistenie auta na dovolenku

V takom prípade je potrebné zvážiť všetky eventuality. Na cestách sa totiž môže stať hocičo a žiaľ, aj to zlé. Vyriešiť množstvo (potenciálnych) problémov dokáže práve krátkodobé poistenie auta na dovolenku. Kryje totiž škody na vašom vozidle. A uznajte sami, že nechať si opraviť auto v Chorvátsku či Taliansku môže vyjsť poriadne draho.

Poistenie auta na dovolenku je možné riešiť dvoma spôsobmi:

  • Pripoistením v rámci povinného zmluvného poistenia
  • Samostatným špeciálnym produktom

Pripoistenie v rámci PZP

Prakticky každá poisťovňa ponúka v rámci svojich produktov PZP aj možnosť pripoistiť sa. Túto možnosť môžete využiť aj ak cestujte na dovolenku do zahraničia. Pripoistenie totiž zväčša kryje už aj vás, ostatných cestujúcich a vaše vozidlo. Vo svojej podstate tak začína preberať funkciu havarijného poistenia.

V kategórii pripoistenie nájdeme napríklad krytie:

  • sklopoškodenie alebo zničenie skiel na vozidle akoukoľvek náhodnou udalosťou
  • odcudzenie vozidlakrádež vozidla, ale aj jeho častí alebo doplnkovej výbavy, vlámanie alebo neoprávnené používanie
  • úraz – trvalé následky a smrť spôsobená úrazom pri užívaní vozidla vrátane prepravovaných osôb
  • živel – škody spôsobené živelnou pohromou ako je krupobitie, pád stromu, zemetrasenie, požiar a pod.
  • stret so zverou – škody spôsobené v dôsledku stretu so zverou

Nevýhodou tohto riešenia je fakt, že nie každá poisťovňa vás bude chcieť pripoistiť iba v rámci dní, ktoré budete na dovolenke. Na druhú stranu pokiaľ pripoistenie nestojí veľa, nezaškodí byť takouto formou chránený po celý rok. Taktiež si treba dať pozor nato či pripoistenie bude platiť aj v krajinách, kadiaľ sa chystáte cestovať.

Špeciálny produkt – poistenie auta na dovolenku

Druhou možnosťou je vybrať si samostatný produkt určený na krátkodobé havarijné poistenie auta na dovolenku. Ten ponúkajú iba niektoré poisťovne, no sú skutočne šité na mieru podľa potrieb dovolenkárov. Tento druh poistenia zvykne kryť napríklad:

  • opravu auta na mieste nehody
  • odťah auta
  • náhradnú dopravu domov či do cieľa
  • náhradné ubytovanie

Nespornou výhodou takéhoto riešenia spočíva práve v tom, že platí iba počas zvolených dní. Vďaka tomu nebudete platiť “navyše” mimo dovolenky.

Ako si vybrať poistenie auta na dovolenku?

Postup pri výbere poistenia na dovolenku by mal byť zhruba nasledovný:

  • Zistite si u svojho poskytovateľa PZP či je ochotný vás pripoistiť iba na dobu dovolenky a či bude pripoistenie platiť aj vo vašej cieľovej destinácii (aj v tranzitných krajinách)
  • Ak nepochodíte, vyberte si z ponuky špeciálnych poistení auta na dovolenku
  • Pozor! V zásade nie je dobré ísť vždy po najnižšej cene. Nízka cena sa odzrkadlí napríklad na výške krytia poistného či množste poskytovaných služieb

Často kladené otázky o pripoistení auta na dovolenku

V zásade poznáme tri typy pripoistenia auta na dovolenku. Štandardné havarijné poistenie, pripoistenie v rámci PZP a špecializované krátkodobé havarijné poistenie auta na dovolenku.

Ideálne je overiť si tieto informácie priamo v poisťovni. Buď prostredníctvom e-mailu alebo telefonátu na infolinku

Na túto otázku neexituje jednoduchá odpoveď. Treba zvážiť viacero faktorov ako je cena, rozsah, výška krytia a pod.

V prípade poistnej udalosti je potrebné vyplniť záznam o škodovej udalosti, ktorý by mal byť súčasťou povinnej výbavy vozidla. Zároveň je dobré zavolať na miesto udalosti políciu a taktiež zavolať na infolinku poisťovne, kde vás usmernia ako postupvoať ďalej.

Autor

Komentáře nejsou povoleny.