Zimné pneumatiky. Patria k základným prvkom prispievajúcim k bezpečnosti na cestách v chladných mesiacoch. Aj preto sú podľa zákona v istých poveternostných podmienkach povinné. V našom článku si okrem iného povieme, kedy je ten správny čas na prezutie zimných pneumatík a aká pokuta vám hrozí, ak ich v zime nebudete mať.

Zimné mesiace nie sú motoristami príliš obľúbené. Často sa na cestách musia potýkať s hmlou, námrazou a tmou. Všetko sú to prvky, ktoré výrazne zvyšujú riziko dopravnej nehody alebo škodovej udalosti. Aby toho nebolo málo, s koncom jesene prichádza nutnosť prezuť na zimné pneumatiky.

Kedy je však ten správny čas (podľa zákona)?

Podľa vyhlášky 134/2018 Z.z. Ministerstva dopravy a výstavby SR vzniká povinnosť mať obuté zimné pneumatiky na Slovensku v čase od 15. novembra do 31. marca. Je tu však jedna podmienka. Na vozovke sa nachádza súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy.

Niektorí motoristi si isto povedia, že súvislú vrstvu snehu u nich nevideli už roky. Možno naposledy počas dovolenky vo Vysokých Tatrách. Áno, zákon hovorí jasne a pokiaľ bude teplá zima, teoreticky nemusíte svoje auto prezuť. Je tu však hneď niekoľko rizík.

Ako sa od seba líšia zimné a letné pneumatiky?

V prvom rade je takýto kalkul nebezpečný. Zimné a letné pneumatiky sa od seba líšia zložením a konštrukciou dezénu. Vďaka tomu sa každá správa inak v rôznych podmienkach. Letné pneumatiky sú prispôsobené na jazdu po rozpálenom a suchom asfalte. V nízkych teplotách sa preto nedokážu prispôsobiť situácii na vozovke.

Naopak zimné pneumatiky sú navrhnuté tak, aby boli spoľahlivé aj v horšom počasí. Dokážu lepšie priľnúť k mokrej, prípadne namrznutej vozovke. Zároveň majú kratšiu brzdnú dráhu. Aj preto je dôležité neriskovať a nechať si poctivo prezuť auto pred príchodom zimy.

Vo všeobecnosti sa odporúča prezuť na zimné pneumatiky v momente, kedy teploty v priebehu dňa začínajú klesať pod 7°C. Všímajte si najmä ranné a podvečerné hodiny, kedy sa väčšina ľudí chodí resp. sa vracia z práce domov.

Navyše, pokiaľ máte havarijné poistenie a spôsobíte dopravnú nehodu na letných pneumatikách v zime, môže si poisťovňa aplikovať výluku z poistenia.

Zima dokáže prekvapiť

Počítať s tým, že bude zima bez snehu je krátkozraké. Zimné počasie je vrtošivé a dokáže prekvapiť (nielen cestárov). Ľahko sa tak môže stať, že ráno je pekne, no na obed začne snežiť. A poobede, keď sa budete chystať z práce domov, bude na ceste tenká, ale súvislá vrstva snehu.

V takom prípade máte dve možnosti. Nechať auto na pracovisku a ísť domov inak. Alebo to risknúť. V druhom prípade však ohrozujete ostatných účastníkov cestnej premávky, seba a tiež svoju peňaženku.

Letné pneumatiky v zime – pokuta a zákaz jazdy

Pokiaľ by ste to predsa len riskli a zastavia vás policajti, máte o zábavu postarané. Na mieste môžete dostať pokutu až vo výške 60€. Pokiaľ však policajná hliadka uváži, že by ste vzhľadom na stav vozovky ohrozovali plynulosť cestnej premávky, môže vám zakázať ďalšiu jazdu. Odídete teda s pokutou a opäť si budete musieť nájsť iný spôsob, ako sa dostanete domov.

Nepodceňte dezén a vek zimnej pneumatiky

Ďalším nešvárom slovenských ciest sú vodiči áut s opotrebovanými pneumatikami. V prípade zimných aj letných to predstavuje problém. Opäť je tu vyššie riziko šmyku, dlhšia brzdná dráha a celkovo zlá stabilita vozidla na ceste

Hĺbka dezénu je preto zákonom stanovená na 3 mm. Každá pneumatika má kontrolné ukazovatele opotrebenia dezénu. Vďaka tomu vy, ale aj policajná hliadka, dokáže veľmi rýchlo zistiť, či sú vaše pneumatiky ešte v norme. Ak nie, znovu vám hrozí pokuta. Navyše riskujete život svoj aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Dôležitý je aj vek zimnej pneumatiky. Postupným starnutím pneumatiky degradujú a strácajú svoje vlastnosti. Aj preto sa neodporúča používať pneumatiky dlhšie ako štyri sezóny.

Pozor na cestu do zahraničia

Slovenský zákon o použití zimných pneumatík je pomerne benevolentný. V ostatných krajinách však môžu mať podstatne prísnejšie kritériá. Napríklad v Rakúsku je povinné mať obuté zimné pneumatiky od 1. novembra do 15. apríla. Navyše akákoľvek pneumatika, ktorá má menší dezén ako 4 mm je považovaná za letnú. 
Aké pravidlá platia v európskych krajinách nájdete napríklad tu.

Zhrnutie na záver

Povinnosť mať obuté zimné pneumatiky je od 15. novembra do 31. marca pri súvislej vrstve snehu, ľadu a námrazy. V prípade, že nebudete mať prezuté zimné pneumatiky, hrozí vám pokuta do 60€ a zákaz jazdy. Pozor si však dajte aj na hĺbku dezénu a vek pneumatiky.

Zdroj: webové stránky poisťovní a pneuservisov

Autori

Komentáře nejsou povoleny.